piątek, 7 grudnia 2012

Sałatka Cezar / caesar salad

Pożywna i smaczna sałata, idealna jako danie obiadowe :) Sos który przygotowałam do sałatki jest zbliżony do oryginalnego przepisu jednak nie zawiera sosu worcestershire oraz bazuje na gotowym majonezie - a nie jak w oryginale na żółtkach i oliwie.
autor zdjęcia: Katarzyna Król
SKŁADNIKI
dwie porcje obiadowe:
  • sałata rzymska (8-10 listków)
  • kawałek bagietki (10cm) lub bułka kajzerka
  • łyżka masła
  • łyżka ziół prowansalskich
  • jedna pojedyncza pierś z kurczaka
  • 3 łyżki oleju lub oliwy
  • ostra papryka, sól, pieprz świeżo mielony
  • 3 łyżki majonezu
  • sok z 1/4 cytryny
  • ząbek czosnku
  • 4 łyżki utartego parmezanu
  • pomidor (opcjonalnie)
Przygotowanie jest banalnie łatwe dlatego nie będę przedłużać:

Najpierw robimy grzanki: na patelni rozpuścić masło, dodać ziała prowansalskie i pokrojona w mała kosteczkę bułkę. Podsmażyć aż się zarumieni ze wszystkich stron. Zdjąć z patelni.

Pierś z kurczaka pokroić w mniejsze kawałki ,doprawić solą, pieprzem i papryką.Usmażyć na oleju.

Sos: majonez mieszamy z sokiem z cytryny, solą, papryką, świeżym pieprzem oraz rozgniecionym w prasce ząbkiem czosnku.Dobrze rozmieszać oraz odstawić na kilkanaście minut w chłodne miejsce.

Sałatę rwiemy na niewielkie kawałki, układamy na talerzu. Dodajemy mięso, grzanki, (opcjonalnie pomidora). Polewamy sporą ilością sosu oraz posypujemy parmezanem.

SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król
Sałata w tym wydaniu bardzo mi smakuje, sos może nie oryginalny... ale bardzo smaczny :) 
A Wam smakowało??

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz