piątek, 14 grudnia 2012

Bożonarodzeniowe muffinki/babeczki z bakaliami.

Przed akcją: "Świąteczne pieczenie" chciałam przetestować przepis na babeczki z bakaliami. No wiadomo... lepiej aby na Święta nie było kulinarnej klęski spowodowanej kiepskim przepisem.
Babeczki wizualnie jak widać na zdjęciach poniżej... smakowo podobne troszkę do  keksu... tak więc w Bożonarodzeniowym klimacie :)
autor zdjęcia: Katarzyna Król
SKŁADNIKI
wystarczą na 12 babeczek:
  • 80 g masła (troszkę mniej niż pół kostki)
  • 1 1/3 szklanki mąki (ok 200g)
  • 1/2 szklanki cukru (ok 100g)
  • 1 cukier wanilinowy
  • 3/4 szklanki mleka (ok 150ml)
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (ok 4g)
  •  1/2 łyżeczki sody
  • odrobina soli
  • 20 suszonych moreli
  • 100g rodzynek
  • 2 garście połamanych orzechów włoskich
Pierwszym krokiem jest roztopienie masła i pozostawienie go na chwilę do ostygnięcia.
W tym czasie do miski wsypujemy mąkę, cukier , cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli.
Do przestygniętego masła dodajemy mleko oraz jajka, wszystko dokładnie mieszamy i dolewamy do miski z mąką i resztą składników. Dodajemy rodzynki, posiekane morele i orzechy.
Łączymy  wszystkie składniki.

Do muffinkowej formy (blaszki) wkładamy papierowe papilotki i wypełniamy je ciastem .
Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 30-35 min (piekarnik góra dół bez termoobiegu). Po upływie tego czasu babeczki na pewno już będą dopieczone - nie trzeba robić próby suchego patyczka.


SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz